fbpx

Floradal får form!

Pontus Engström är platschef för bygget vid Floradal i Malmköping och även en av delägarnaParadox Properties, som har sin bas i Stockholm, och bygger nu på uppdrag av Mälarum Fastigheter.
– Det är ingen standardiserad hyreslimpa vi bygger. Floradal blir speciellt med bland annat nivåskillnader och former. Vi har skapat utformningen, både konstruktion och utseende, ned på detaljnivå. Vi är väldigt stolta över produktionen som får form nu!

För ungefär ett och ett halvt år sedan besöker platschefen Floradal. Hans första besök i Malmköping. Det är också första gången Paradox Properties arbetar med Mälarum Fastigheter som är fastighetsägare och hyresvärd – ett samarbete som fungerar bra.

”Vi är i fas”
Sedan starten har det varit mycket jobb, berättar Pontus.
– Det är nästan tio gånger så mycket jobb, om inte mer, som vi gör innan vi kommer igång och bygger. Markarbetet började innan sommaren 2019 och nu händer det mycket varje vecka. Tidigare var det en handelsträdgård här, men när vi började var det bara en äng och åker som växte på bra.

I Floradal monterar de moduler som redan kommit upp. Just nu håller de tidsplanen.
– Vi är i fas. Det andra huset började vi med ungefär en månad efter det första. Varje dag är vi omkring 18–24 arbetare på plats , lite beroende på vad som står på agendan för dagen.
Det finns en tidsplan varje dag, varje timme. Ett grundligt förarbete och planering har bidragit till att de håller tempot.

Kring produktionen finns också ett miljötänk. Husen går snabbt att resa. Det är de små sakerna som sedan tar tid.
– Det innebär kortare produktionstid vilket är bra för både miljön och de boende runt omkring. Vi börjar då med trapphuset som blir ett nav, ett hjärta, att arbeta runt. Husen bygger vi i trä, en cellulosabaserad fasad, och det finns inga plastdelar. Vi har heller inga gjutna plattor vilket betyder mindre betong och mindre miljöpåverkan, förklarar Pontus.

Soffor, kaffe och mazariner
Kring bygget har responsen från boende i Malmköping bara varit positiv och så fort platschefen har tid väljer han att prata en stund.
– Det har varit runt tio pers om dagen här för att kolla. I början dukade några upp soffor, kaffe och mazariner längs vägkanten på kullen. Det är härligt.
Hembygdsföreningen är grannar och ligger precis intill bygget.
– Vi har lärt känna dem vid namn nu! Det är roligt att det finns ett engagemang. Floradal är det första som byggs här på flera årtionden.

Ljusa lägenheter och solrikt läge
I dag värmer solen bort frost som glittrar över Floradalsområdet. Taken är hala, annars hade Pontus gärna visat den fina utsikten. Balkongerna och terrasserna får riktigt fina lägen med bra utsikt. Han går bort mot ett hörn på huset, kisar mot solen och ropar:
– Här blir det en härlig hörna med sol!

Sedan går han vidare för att visa insidan på en av treorna som börjar ta form ordentligt.
– Några är oroliga att det blir mörkt på baksidan vid muren. Det blir det verkligen inte som du ser. När belysning och annat kommer upp ocks så blir det är varmt och fint ljus. Men solen når in mycket.

Pontus mobil ringer och han behöver kila vidare till en annan lägenhet för att hjälpa till.
– Nu ser vi fram emot att det börjar flytta in folk!